Ketelkoek of Poffert
Ketelkoek is een heerlijk, traditioneel Nederlands gerecht, vooral bekend in Groningen waar het ook wel 'poffert' wordt genoemd. Het is een soort broodcake, gemaakt van een eenvoudig beslag van meel, melk, eieren en vaak ook krenten en rozijnen.Hoe wordt het gemaakt?Het bijzondere aan ketelkoek is de bereidingswijze. Het beslag wordt meestal in een blikken trommel of puddingvorm gegoten en vervolgens in een pan met kokend water gezet (au bain-marie). Hierdoor wordt de cake langzaam gaar gestoomd.Waar komt de naam vandaan?De naam 'ketelkoek' verwijst naar deze kookmethode. De cake wordt namelijk in een ketel (pan) gegaard
Keukengerei
- 1 poffertpan van 1,2liter (kleine model dus) voor de grote pan (2 liter) staan de hoeveelheden in de rechter kolom
Ingrediënten
- 300 gr tarwemeel 500 gr
- 125 gr rozijnen 250 gr
- 1 stuk appel 2 stuks
- 60 gr grof gehakte amandelen 100 gr
- 0,5 gr gemberpoeder 1 gr
- 1 gr kaneelpoeder 2 gr
- 1 snufje gemalen kruidnagel 2 snufjes
- 150 gr lauwe melk 220 gr
- 60 gr gesmolten boter 100 gr
- 3/4 rasp van 1 citroen rasp van 1 citroen
- 1 snufje zout 2 snufjes
Instructies
- Meng het tarwemeel met de rozijnen, appelstukjes, amandelen, kaneel, gember, kruidnagel en zout
- Voeg de lauwe melk en gesmolten boter toe; roer tot een dik beslag (eventueel klein beetje melk toevoegen)
- Giet het beslag in een ingevette vorm
- Plaats de vorm in een pan met heet water en kook gedurende 2 uur
- Laat afkoelen en serveer
Categorie: Zonder categorie