Borstplaat uit de Middeleeuwen: Meer dan alleen een lekkernij
Borstplaat, die we tegenwoordig vooral kennen als een zoete lekkernij met Sinterklaas, heeft een veel oudere en medicinale oorsprong. In de middeleeuwen was borstplaat, of beter gezegd ‘borstsuiker’, namelijk een huismiddeltje.
Borstplaat als medicijn
- Bescherming van de borst: De naam ‘borstplaat’ verraadt al waarvoor dit suikergoed oorspronkelijk bedoeld was. Men geloofde dat borstplaat de longen beschermde tegen verkoudheid en hoest.
- Ingrediënten: De borstplaat uit de middeleeuwen bestond uit gesmolten rietsuiker, soms aangevuld met kruiden en specerijen die men toeschreef aan geneeskrachtige eigenschappen.
- Luxeproduct: Rietsuiker was in die tijd een zeer kostbaar product, waardoor borstplaat vooral door de hogere klassen werd gebruikt.
Van medicijn naar lekkernij
Naarmate de tijd verstreek, veranderde de functie van borstplaat. De geneeskrachtige werking werd steeds minder belangrijk en de zoete smaak stond meer centraal.
- Ontstaan van snoepgoed: In de 16e eeuw ontstond in Vlaanderen het eerste suikerwerk. Borstplaat was hier een onderdeel van.
- Sinterklaas lekkernij: In Nederland werd borstplaat vooral populair rond Sinterklaas. De zoete smaak en de associatie met warmte maakten het een perfect winterse lekkernij.
Borstplaat vandaag de dag
Tegenwoordig is borstplaat een traditionele Nederlandse lekkernij, vooral gegeten rond Sinterklaas. Hoewel de medicinale werking niet meer wordt beweerd, is de zoete smaak en de nostalgische waarde gebleven.
Categorie: Achtergrond