Masteluin
De masteluin is misschien wel het bekendste broodtype uit de middeleeuwen. Het brood kwam voor in heel Europa. Masteluin was een gemengd broodtype dat vrijwel altijd gemaakt werd van tarwe en rogge samen, hoewel enkele uitzonderingen van gebruik van ander graan ook bekend zijn. Voor het verkrijgen van het tarwe-roggemengsel werden de meelsoorten niet slechts gemengd, maar samen verbouwd. Beide granen werden op één akker ingezaaid en tegelijkertijd geoogst. Ze werden vervolgens samen tot meel gemalen en verwerkt tot brood. Met deze teelttechniek werden risico’s van bijvoorbeeld ziekten en weersinvloeden gespreid. Mislukte de ene graansoort, dan stond waarschijnlijk nog de andere op de akker (Bron tekst: Manon Henze – Eetverleden)
Naar het recept
Krakeling , 18e eeuws
Naar het recept
Zuurdesem van rode emmermeel
Het maken van je eigen zuurdesem met rode emmermeel is een lonende onderneming. Rode emmer geeft een heerlijk nootachtige smaak aan je brood.
Naar het recept
Hylikmaker of Vrijer
De huwelijksmakelaar is nu juist wat je terug ziet in de oudste recepten voor poppen van koekdeeg. Deze vind je in kookboeken uit de achttiende eeuw onder de naam hylikmaker, oftewel huwelijksmakelaar. Waarschijnlijk werden de poppen ook al eerder gebakken, wellicht al in de vijftiende eeuw. Zo’n pop van koekdeeg droeg ook wel de naam vrijer. Ze werden niet slechts rond de sterfdag van Sint Nicolaas gebakken, maar het hele jaar door, en meestal verkocht bij bakkers en op de kermis. Kruidkoeken of koekpoppen werden namelijk ingezet bij huwelijksaanzoeken. Een verliefde jongeman schonk zijn gewenste aanstaande bruid een koekpop (de vrijer of hylikmaker dus) om zijn wens kenbaar te maken. De traditie gaat in sommige gevallen nog verder: brak het meisje het hoofd van de pop, dan zat de jongen gebakken. Brak zij de voeten van de pop, dan had hij het nakijken.
Naar het recept
Haverkoekjes
Deze haverkoekjes zijn eenvoudig te maken en bieden een heerlijke, voedzame snack!
Naar het recept
Ketelkoek of Poffert
Ketelkoek is een heerlijk, traditioneel Nederlands gerecht, vooral bekend in Groningen waar het ook wel 'poffert' wordt genoemd. Het is een soort broodcake, gemaakt van een eenvoudig beslag van meel, melk, eieren en vaak ook krenten en rozijnen.Hoe wordt het gemaakt?Het bijzondere aan ketelkoek is de bereidingswijze. Het beslag wordt meestal in een blikken trommel of puddingvorm gegoten en vervolgens in een pan met kokend water gezet (au bain-marie). Hierdoor wordt de cake langzaam gaar gestoomd.Waar komt de naam vandaan?De naam 'ketelkoek' verwijst naar deze kookmethode. De cake wordt namelijk in een ketel (pan) gegaard
Naar het recept